Bukvar digitalnog marketinga.

Frame

Pre pet godina Frame je bio samo ideja. Danas Microsoft i ostali investiraju $16M u nas.

Novembar 2016. Čekam u redu za burito kod meksikanaca “Pančo Vila” u San Mateu, najbolji burito u Silicijumskoj dolini.

“Hej, jesi li tu?”, iskače mi poruka od Nišlije Nikole Božinovića (CEO Frame), koji sedi u ofisu iznad.

“Aha, reci”?

pancho

“Pazi ko me je zvao na sastanak. Forwardovao sam ti mail.”

Otvaram mail na telefonu dok mi curi ljuti habanero sos niz bradu.

“Ćao Nikola, Satia Nadela će biti u San Francisku 12-og pre podne i hteo bi da organizuje sastanak, da vidi uživo kako radi Frame”. U potpisu Nagraž iz Microsoft Ventures.

Satia Nadela? CEO Microsofta? Au, ovo je baš eskaliralo.

Otkud ovaj poziv?

Softver Frame razvija se već nekoliko godina u Srbiji (Niš i Beograd), i zaposlili smo neke od najboljih developera u državi da rade na tome (pažnja – sada zapošljavamo još ljudi, više informacija ovde). Za neupućene, u pitanju je koncept “Run any software in a browser”, odnosno sistem koji omogućava da ne morate više nikada da instalirate nijedan program na kompjuter, već ih sve otvarate i koristite iz web browsera. Znači, otvorite Photoshop kao recimo Gmail u jednom tabu, i sve vam je tu.

S obzirom da mi kao OS u cloudu koristimo Windows, bilo je logično da će Microsoft pre ili kasnije početi da se interesuje za nas, pogotovo nakon objava da su nam klijenti postali Adobe, Autodesk, HP, Siemens, i da će svi oni sada davati svojim korisnicima svoj softver u cloudu preko nas.

Satia Nadela je inače zaslužan za povratak Microsofta u sferu inovacija. On je pre nekoliko godina postavio novu, cloud strategiju kompanije, fokus na inovacije i kreativnost, i bilo mi je drago da Nikolu zove na sastanak neko ko je takav vizionar. Bilo je jasno da oni nešto žele sa Frejmom – ili da investiraju, ili da nas kupe. Ja sam navijao za ovu prvu opciju.

Nikoli je trebao asistent na sastanku – neko ko će da klikće i demonstrira dok on priča, tako da smo pošli zajedno.

Sastanak

Kišno i maglovito jutro u San Francisku. Ulazimo u zgradu u kojoj se nalaze i Tviter i Microsoft Ventures, u polu-džentrifikovanom Tenderloin distriktu.

Sedimo i čekamo Satiu na spratu iznad Tvitera. Spremili smo da mu pokažemo Photoshop u browseru. “Daj da smislimo neku foru za njega”, kaže Nikola. Ostalo je još 15 minuta do sastanka. Da li možemo da rodimo neku ideju?

Odlazimo na članak o njemu na Vikipediji. Vidimo da je rođen u Hajderabadu, Indija. Grad sa 7 miliona stanovnika. Ja odlazim na Google Images i skidam sliku Hajderabada. Nikola namešta da mu se otvori ta slika kad otvori Photoshop iz clouda. Satia se približava sa drugog kraja hodnika. Uspevamo u poslednjem trenutku da namestimo sve. Rukujemo se sa njim i ulazimo u ofis.

Fora je uspela, nasmejao se kad je video sliku. No, investicija se ne dobija na foru, već ako imate softver kvaliteta svetske klase, iza kojeg stoji dugogodišnji rad ozbiljnog tima i CEO-a sa vizijom. Satia je došao upravo to da proveri.

Usledeo je niz rafalnih pitanja na koje je Nikola spremno odgovarao. Kada se nalazite sa osobom koja treba da donese stratešku odluku za jednu od najvećih svetskih kompanija, nema zezanja. Nije imao puno tehničkih pitanja, iako se videlo da odlično razume kako naš sistem radi. Većina pitanja odnosila su se na mogućnost skaliranja Frejma i podrške za Microsoft Azure cloud, kao i na samu biznis strategiju kompanije.

Sastanak završen posle pola sata. Iskoristili smo priliku da se slikamo svi zajedno.

sn

Sutradan zovu Nikolu iz Majkrosofta i javljaju mu da je Satia imao jako dobar feedback. “Definitivno će pasti neka ponuda”, kažu.

Posle nekoliko meseci pregovora, dogovoreno je da oni budu jedan od naših investitora. Ali to nije jedino iznenađenje. Javlja se još jedan zainteresovani korisnik i investitor, jedna “kompanija” jača i od samog Majkrosofta.

Država Amerika

Desilo se nekoliko stvari koje su dovele do toga da američka državna administracija počne da se interesuje za Frame. Znate i sami sve one priče oko procurelih emailova Hilari Klinton, zatim oko ruskih hakera, Wikileaks i cela ta frka oko ideje da državni podaci nisu dobro zaštićeni.

Koje je jedno od najboljih rešenja za security podataka? Prelazak u cloud.

Donald Tramp je postavio kao jedan od prioriteta svoje vlade da kompletna državna administracija pređe u cloud, što je i zvanično naredio pre nekoliko dana.

U međuvremenu, Nikola je već mesecima u pregovorima sa ljudima iz američke državne administracije. Oni su i pre Trampa shvatili da im security postaje ozbiljan problem i krenuli da kopaju šta bi mogli da uvedu kao rešenje.

Kockice su se sklopile tako da u isto vreme sa Microsoftom uleće i ugovor sa US government. Postaju nam i klijent, kreću da uvode Frame u deo po deo svoje administracije. Ovo se sve dešava u zadnjih nekoliko meseci.

Znam da ovo zvuči neverovatno – država Amerika uvodi u svoju administraciju softver koji je napravio naš startup. Očigledno je da im je izuzetno potrebno to što smo napravili. Istražili su oni sve druge opcije, Amazon, VMware, sve gigante koji su pokušavali da naprave isto što i Frame. I na kraju su se ipak odlučili za nas.

Kakav je to signal kada vas istovremeno podržavaju i Microsoft i US government?

Znamo svi šta je Venture capital. Privatni fondovi koji investiraju u startupe, i tako dalje. I to nama više odavno nije problem. Nikolu već mesecima opsedaju svi najpoznatiji VC fondovi iz Silicon Valley da ulože koliko god treba novca. I on se odlučio za Bain Capital Ventures, koji nam je sada ko-investitor.

No, kada firmu podržavaju kompanije svetskog glasa, kao što je Microsoft, plus najjača država sveta, to je skroz druga priča. Onda dobijate neverovatna “leđa” i podršku od njih. Oni ne daju samo novac, već daju jednu stabilnost i sigurnost da će ovo što radimo uspeti. Više nismo startup – sada postajemo stabilna globalna kompanija. Kada me je Milan Jovanović Strongman upoznao sa Nikolom Božinovićem pre 5 godina, on je sve ovo imao samo kao ideju u glavi “jednog dana”.

Sa ovih $16 miliona otvorićemo nove kancelarije u Evropi i Aziji, i zaposlićemo nove developere u Nišu i Beogradu. Prijava je na ovom linkuTražimo samo nabolje ljude – ako znate takve, prosledite im ovaj tekst.

Naučite kompletan digitalni marketing od mene na Masterboxu

Najbolji način da naučite digitalni marketing je na platformi Masterbox, gde se nalaze svi moji kursevi.

Na Masterboxu ima jedno 100 puta više materijala nego ovde, učite direktno od mene na zabavan i kreativan način. Preko 5000 ljudi je do sada prošlo kroz te kurseve. Imate i podršku u Fejsbuk grupi u kojoj odgovaram na sva pitanja.

Pogledajte detalje i prijavite se ovde.

Vidimo se na kursevima!

 

13 Responses

 1. Any emotions?! Najezila sam se :) malo je reci da je ovo sjajno. Dubok naklon, hvala na tekstu i svaka cast. Srecno!

 2. Bravo ljudi.

  Kao bivši nastavnik u osnovnoj školi i predavač u privatnim školama, a sada “opštinar” koji se između ostalog bavi i pitanjima omladine i obrazovanja mislim da ste odličan primer uspeha svim klincima (i ne samo njima). Mladima treba stalno ponavljati da treba da rade na sebi, veruju u sebe i da se trude, jer je to dobar put do uspeha i ličnog ispunjenja na svakom planu.

  U Zrenjaninu Gradska uprava i Gradonačelnik zajedno sa Tehničkim fakultetom (delom NS univerziteta) dosta uspešno pokušavaju da razviju IT priču. Imamo Poslovni inkubator već 10 godina, namenjen kao podrska startup-ovima, od nedavno imamo i StartIT centar u Zrenjaninu, imamo nekoliko, uglavnom stranih softverskih firmi koje tesno saradjuju sa fakultetom na programima osposobljavanja studenata za radu na razvoju softvera. Pokrenuli smo i Regionalni centar za mlade talente sa centrom u Zrenjaninu, sve u cilju da prevashodno sposobnim i pametnim mladim ljudima damo neko usmerenje i šansu za uspeh.

  Ako ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje sa pobrojanim institucijama ili imate neku ideju slobodno me kontaktirajte.

  Jos jednom bravo i svako dobro.

  Zoran Kovački
  Zamenik načelnika za opštu upravu gradske uprave Zrenjanin

 3. Ako nista drugo, cestitke su na mestu. Dobri klijenti, dobra prilika, zelim svu srecu.

  Generalno je super stvar i po vas kao i po sve dobre IT strucnjake nasih prostora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *